16 Kasım 2014 Pazar

7.Sınıflar Göz Konu Özeti


Görme Organımız Göz

Göz, çevremizden aldığı ışık sayesinde görmemizi sağlayan duyu organımızdır. Gözün görmesindeki en temel şart bir cisme ışığın çarpması ve çarptıktan sonra yansıyan ışınların gözümüze ulaşması gerekir.

Gözümüzü koruyan yapılar kaşlar, göz kapakları,
kirpiklerdir.Gözümüzde ayrıca gözyaşı bezleri ile göz yuvarlığını göz çukuruna bağlayan ve bunların hareketini sağlayan kaslar bulunur. Aşağıda şekli inceleyerek gözün görmesini sağlayan bölümler hakkında bilgi edinelim.



Göz sert tabaka, damar tabaka ve ağ tabaka (retina) olmak üzere üç bölümden
oluşur.
Gözün Bölümleri
a) Sert Tabaka: Gözün dışında bulunan beyaz renkli kısımdır ve gözü dış etkilerden korur. Sert tabaka gözün önünde tümsekleşerek Işığı kıran Kornea /Saydam Tabakayı) olşturur Saydam tabakanın  yani koreanın görevi önemlidir  göze elen ışık ışınları ilk defa  kornea tarafından kırılır ..Sert Tabakanın üzerinde göz yuvarlığını hareket ettiren kaslar vardır bu kasların eşit orantılı olmaması durumunda şaşılık meydana gelir şaşaılık kalıtsal yani doğuştan gelen bir rahatsızlıktır
b) Damar Tabaka: Sert tabakanın altında yer alır ve gözün beslenmesini sağlayan damarlardan oluşur. Damar tabaka, gözün ön kısmındaki irisi oluşturur. iris gözün renkli kısmıdır. irisin ortasında bulunan kısma göz bebeği adı verilir. Bu kısım gözümüze gelen ışığın şiddeti fazla olduğunda gözümüzü korumak için küçülür  göz bebeğini daraltır, az ışıklı ortamlarda ise göz bebeğinin büyümesini sağlayarak daha çok görüntü elde edilmesine yardımcı olur.Gözbebeğinin büyüyüp küçülmesi sağlayan kısım  İristir.Damar tabakada ayrıca gözümüze gelen ışığın ikinci ve en fazla kırılıma uğradığı göz merceği vardır bu mercek ince kenarlı (Yakınsak) mercektir.ışık ışınlarına kırarak görüntünün ters olarak ağ tabakaya düşmesini sağlar
c) Ağ Tabaka (Retina): Işığa karşı duyarlı almaçların bulunduğu kısımdır. Ağ tabakadaki sinirler birleşerek göz yuvarlağının arka tarafından çıkıp beyne gider. Sinirlerin göz yuvarlağından dışarı çıktığı yere kör nokta adı verilir. Kör nokta ışığa karşı duyarlı değildir ve burada görüntü oluşmaz. Kör noktanın üst kısmında ve göz bebeğinin hizasında bulunan çukur bölgeye sarı leke denir. Görüntü normal  sağlıklı  insanlarda sarı lekede(sarı benek) meydana gelir. 
Nasıl Görürüz?


1. Cisimlerden yansıyan ışık ışınları, önce saydam tabakaya gelir ve burada kırılır. Kırılan ışın ardından göz bebeğine gelir.
2. Göz bebeğinden gelen ışınlar, göz merceğinde tekrar kırılarak ağ tabaka üzerine düşer.
3. Ağ tabakada yer alan sarı leke üzerinde ters bir görüntü oluşur. Oluşan görüntü buradaki görme almaçları tarafından algılanır.
4. Algılanan görüntü, görme sinirleri vasıtasıyla beyindeki görme merkezine iletilir. Ters görüntü, beyindeki görme merkezinde düz olarak algılanır. Böylece görme gerçekleşir.

Göz Kusurları ve Bu Kusurların Tedavi Yolları
Göz kusurları doğuştan olabileceği gibi sonradan da oluşabilir. Doğuştan olan bazı göz kusurları şunlardır:
Renk körlüğü (Daltonizm): Kırmızı ve yeşil renklerin birbirinden ayırt edilemediği bir göz kusurudur. Tedavisi yoktur. Yandaki resim renk körlüğünün belirlenmesinde kullanılır.



Şaşılık: Gözü hareket ettiren kasların uyumsuzluğu sonucunda oluşur, ameliyatla giderilebilir.
Aşağıdaki çizelgede sonradan oluşan bazı göz kusurları, bu kusurlara sahip kişilerin nasıl gördükleri ve bunların tedavi yolları verilmiştir.



Gözlük ve kontak lensler, bazı göz kusurlarının tedavisinden kullanılan teknolojik araçlardandır. Saydam tabakadaki saydamlığın bozulduğu veya yok olduğu ya da bu tabakanın şeklinin değiştiği durumlarda hastalara kornea nakli yapılır. Kornea nakli, gözün bozuk olan korneasının sağlam bir kornea ile değiştirilmesi işlemidir.

Önemli NOT:

Göz görmemizi sağlayan duyu organımızdır.
Göz kaşlar, göz kapakları, kirpikler ve gözyaşı bezleri ile göz yuvarlığını göz çukuruna bağlayan ve bunların hareketini sağlayan kaslardan oluşmuştur.
Gözün görmeyi sağlayan bölümlerinin sert tabaka, damar tabaka ve ağ tabakadır.
İris gözümüze gelen ışığın şiddeti fazla olduğu zaman göz bebeğini daralttır, az ışıklı ortamlarda ise göz bebeğinin büyümesine sebep olur.


1 yorum: