16 Kasım 2014 Pazar

7.Sınıflar Deri Konu Özeti


Deri, üst deri ve alt deri olmak üzere iki tabakadan oluşur.
Derinin bölümleri
a) Üst deri  (Epidermis): Derinin alt bölümlerini koruyan tabakadır. Bu tabakada kan damarları ve sinirler bulunmaz. Üst derinin en dış bölümü ölü hücrelerden meydana gelmiştir bu tabakaya  korun tabakasıda denir.Banyo yaptığımızda
kir dedğimiz şeyin çoğu bu ölü tabakada bulunan ölmüş deri hücrelerdir.. Bu bölümün altında yine üst deride bulnan canlı hücrelerden renk hücrelerinin veya başka bir deyişle renk pigmentelerinin bulunduğu bir tabaka  vardır  Bu tabaka, deriyi güneşten gelen zararlı ışınlardan korur.Güneşten ne kadar zararlı ışın gelirse bu renk hücreleri o kadar çoğalır ve vucudu korumaya çalışır yazın insanların deniz kenarında güneşlenmesi sırasında rengimizin esmerleşmesi bu yüzdendir aslında derimiz bu olayda bize alarm veriyor ama biz anlamıyoruzJ Üst deride bu renk hücrelerinin pigmentelrin olmadığı insanlarda vardır bu hastalığa Albino hastalığı denir
b) Alt deri: (dermis)Üst deriye göre daha kalın olan alt deri, canlı hücrelerden oluşur. Alt deride kan damarları, kıl kasları, sinirler, ter bezleri, yağ bezleri, kıl kökleri ve duyu almaçları yer alır. Bu bölümün en altında ise yağ tabakası bulunur. Yağ tabakası vücudu çarpmalara ve vurmalara karşı korur ve vücudun ısı kaybını önler. Burada yer alan ter bezleri, terleme ile boşaltıma yardımcı olur.

Derimizle nasıl hissederiz?
Alt derideki duyu  almaçları sıcak, soğuk, basınç, sertlik, yumuşaklık gibi duyuları algılar. Duyu almaçları ile alınan duyular, sinirler yoluyla beyne iletilir ve burada değerlendirilip algılanır. Derinin her yerinde aynı oranda duyu almacı yoktur. Bu yüzden de algılama duyusu derimizin her bölgesinde aynı değildir. Parmak uçları, dudaklar gibi bölgelerde algılama daha fazladır.

Deri Hastalıkları ve Bu Hastalıkların Tedavi Yolları
Deri hastalıkları fiziki sebeplerle (kesici, ezici vb. cisimler ile kimyasal maddeler gibi) oluşabildiği gibi parazitler sebebiyle de ortaya çıkabilmektedir. Bunlardan bazıları mantar hastalıkları ile pire ve kene gibi parazitlerin ısırmalarından meydana gelen deri bozukluklarıdır. Deri iltihaplanmalarına yol açan bazı mikroorganizmalar da derideki herhangi bir yaranın üzerine kolayca yerleşebilir. Alerjik deri hastalıkları arasında ise kurdeşen ve egzama sayılabilir. Bazı deri hastalıklarının teşhisinde dermatoskop adı verilen cihaz kullanılır.
Dermatoskop:****
Açık tene sahip ve vücudunda çok sayıda ben bulunan kimselerle, daha önce aile üyelerinden biri deri kanserine yakalanmış kişilerin vücutlarındaki güneş lekeleri ve benler dermatoskop ile incelenir. Dermatoskop ile yapılan inceleme sonucunda risk altında olduğu belirlenen kişilere ya ilaç tedavisi uygulanır ya da cerrahi müdahalede bulunulur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder