6 Ekim 2014 Pazartesi

Besin ve Teknoljisi


BESİN VE TEKNOLOJİ


Besinlerin doğal ve taze olması sağlığımız icin cok onemlidir. Cunku
bayat yiyecekler besin değerini (protein ,vitamin mineral,yağ ,karbonhidrat v.b)kaybederler ayrıca  hastalık yapıcı etkenlerin de ortaya cıkmasına sebep olur.Örneğin birkaç gün dışarıda bekleyen besinleri gözlemlediğinizde tatlarının kokularının ve renklerinin değişime uğradığını görürsünüz işte bu durum çoğunlukla besinlerin artık bizim fayda sağlamaktan daha çok bizim zehirlenmemize bile sebep olacak olumsuz durumları ortaya çıkarır örneğin  kokmuş bir eti yerseniz o et  size fayda sağlamayacağı gibi sizi zehirler,veya açıkta bekleyerek tadı ekşiyen sütü içtiğinizde rahatsızlanmanız normal bir sonuç olacaktır


Bir yiyeceğin besin değeri onun tazeliği ile ilişkilidir. Bu yuzden tuketilen besinlerin taze olmasına ozen gosterilir. Acıkta bırakılan besinler bir sure sonra tazeliğini yitirir ve bozulur. Besinlerin besin değerlerini kaybetmeden saklamak için
farklı yontemler uygulanır( kurutma,dondurma buzdolabında saklama,konserve yapma) Eskiden anne ve babalarımız  yıkayıp temizledikleri besinleri kuruttuktan sonra yuksek bir yere asarak saklarlardı. Günümüzde ise bu tur uygulamaların yanı sıra teknolojinin
sunduğu kolaylıklardan da yararlanılır. Konserve yapmak, koruyucu katkı
maddesi kullanmak, buzdolabı gibi soğuk ortamlarda besinleri saklamak bu
uygulamalardan bazılarıdır


NOT:BESİNLERİN TAZELİĞİNİ YİTİRMEDEN EVDE DEĞİŞİK SAKLAMA YOL VE KOŞULLARINI İNTERNETTEN ARAŞTIRMANIZI ÖNERİRİM SİZİN İÇİN İLERİDE HAYATINIZDA DA KULLANCAĞINIZ DEĞİŞİK BİR BİLGİ OLACAKTIR
Yiyeceklerin tazeliğinin korunması icin alınan onlemler yiyeceklerin
omrunu sonsuza kadar uzatmaz. Besin paketlerinin
uzerine baktığımızda besinlerin son kullanma tarihini goruruz. Bu
tarih gecmiş ise urunu almayıp satıcıyı uyarmalıyız .bilincli tuketici ve
iyi bir vatandaş olmanın gereğidir. Peki, son kullanma tarihi gecmiş
urunlerin tuketilmesi durumunda ne gibi sorunlarla karşılaşabiliriz?
Paketlenmiş besinlerin raf omrunu uzatmak icin kullanılan katkı
maddelerinin, urunun son kullanma tarihi gectiğinde bozularak
gıda zehirlenmesi gibi ciddi sağlık sorunlarına sebep olabileceğini unutmayalım.
Tuketilen besinlerin taze olmasının yanı sıra  temiz olması da onemlidir. Yıkanmadan
yenen sebze ve meyvelerde hastalık yapan farklı etmenler bulunur. Bu yuzden insan
sağlığının olumsuz etkilenmemesi icin yiyeceklerin temizliğine de ozen gosterilmelidir.
Gecmişte tuketilen besinler ile gunumuzde tuketilen besinleri karşılaştırdığımızda gelişen
teknoloji ile birlikte besinlerdeki çeşililğinin arttığını fark etmişsinizdir bu gıdaların çoğu hazır gıda olarak adlandırılır. Bu ceşitliliğe meyveli yoğurt,
şekerleme, puding, hazır corba ve ketcap gibi besin ceşitlerini ve dondurulmuş gıdaları ornek
verebiliriz. Hazır gıda olarak tanımladığımız bu besinler artık gunluk hayatın bir parcası haline
gelmiştir. Ancak  hazır besinlere renklendirici ve tatlandırıcı ve koruyucu olarak katılan maddeler insan sağlığına genellikle zararlı olduğundan mümkün ölçüde hazır gıdalardan uzak durmalıyız
da cekici hale getirirken sağlık acısından olumsuz etkilere sahip olabileceğini de unutmayalım.
ALINAN HAZIR GIDALARDA BULUNMASI GEREKEN BAZI ÖZELLİKLER AŞAĞIDADIR
• Alışveriş yaparken besinlerin taze ve temiz
gorunmesi onemlidir. Eğer besinler
paketlenmiş urun ise paketin yırtık olmamasına
dikkat etmeliyiz.
• Paketlenmiş urun uzerinde T.C Gıda,
Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının izninin olduğuna dair cümle
ve TSE’nin logosu olup olmadığına
bakmalıyız.
• Paketlenmiş urunun son kullanma tarihi de bize besinin tazeliği, guvenilirliği hakkında bilgi
verecektir. Bu yuzden urunlerin son kullanma tarihlerini kontrol ederek almalıyız
• Alışveriş yapılan yerin temiz ve guvenilir olmasına dikkat etmeliyiz.
• Sebze ve meyveleri tuketmeden once iyice yıkamalıyız ve besinlerimizi açıkta bırakmamalıyız
Tukettiğimiz besinlerin temizliği kadar ellerimizin temizliği de onemlidir. Yiyeceklerimizi
tuketmeden once ve tukettikten sonra ellerimizi sabunla yıkamalıyız
Ayrıca hazır besinlerde besin değerlerini(protein ,karbonhidrat,yağ ,vitamin ,mineral v.b) ve içerisindeki maddeleri gösteren tabloyu incelemeli zararlı olarak bilinen katkı maddeleri var ise bunlardan da uzak durmalıyız

Besinlerin Hazırlanması Kullanılması ile ilgili meslekler
Besin ve besin teknolojisinin gelişimi ile birlikte yeni meslek dalları da oluşmuştur. Bunların
başında diyetisyenlik, aşcılık ve gıda mühendisliği gibi meslekler gelir.
Diyetisyen, sağlığın korunması ve yaşam kalitesinin artırılması için kişiye özel veya toplu
olarak sağlıklı beslenme plan ve programlarını düzenleyen kişidir. Diyetisyenler, diyet programlarını planlar ve sağlıklı beslenme konusunda eğitim verirler
Gıda muhendisi, gıdaların işlenmesinde,
paketlenmesinde, yeni gıdaların uretilmesinde
araştırma ve denetim görevi yapan
kişidir. Bu alanda çalışanlar gıdaların
besin değerini ve çeşitliliğini arttırmak icin
uğraş verir..bugün gıda üretimi yapan bütün firmalarda  gıda mühendisleri çalışmaktadır
Aşcı ise, besinleri ceşitli yontemlerle
yenecek duruma getiren kişidir. Bir meslek
olarak aşçılık toplu yemek yenilen yerlerde
yiyecek hazırlama ve mutfak yonetim işidir.

2 yorum: